Gezinsondersteuning

De uitgangspunten voor gezinsondersteuning zijn:
- Kinderen kunnen het beste opgroeien in een gezin, op voorwaarde dat (fysieke) veiligheid gewaarborgd is
- Kinderen hebben recht op optimale ontwikkelingskansen en recht op bescherming
- Ondersteuning gebeurt in eerste instantie door het sociaal netwerk en aanvullend treedt het professioneel netwerk in werking
- De ondersteuning is vraaggericht en sluit aan bij de wensen, vragen en mogelijkheden van de ouders
- De contextuele benadering
- De opvoedingsondersteuning blijft noodzakelijk, ook als de kinderen niet permanent aanwezig zijn
- De opvoedingsondersteuning wordt flexibel gegeven
De doelstelling van opvoedingsondersteuning richt zich op het vergroten en ontwikkelen van de vaardigheden van de ouders, zodat zij zelf in staat zijn de opvoeding adequaat vorm te geven en controle te ervaren over hun eigen leven. Het gezinsklimaat verbetert, waardoor groei en ontwikkeling van het kind mogelijk en gewaarborgd zijn. De ondersteuning is gericht op samenwerking met gezinsleden, wederzijds respect en geloof in deskundigheid en autonomie van ouders. De gezinsleden leren beter gebruik maken van hulpbronnen in hun sociale omgeving. De ouders krijgen het vertrouwen dat zij zelf in staat zijn hun leven positief te beïnvloeden.
Praktisch betekent dit dat de invulling van opvoedingsondersteuning bestaat uit: informeren en adviseren, praktische steun bieden, vaardigheden leren, emotionele of beoordelingssteun bieden, sociale steun uitbreiden, werken aan contextfactoren (verbetering woonsituatie, financiële/administratieve problemen of relationele problemen aanpakken, etc.). Opvoedingsondersteuning kan individueel, in een groep (voorheen moedergroepen), aan de hand van brochures en/of met behulp van speciaal hiertoe ontwikkelde middelen en methodieken geboden worden, in samenwerking met het natuurlijk netwerk.